Află cauzele pierderilor de energie în consumul casnic

0
128

În contextul crizei globale de pe piața energiei, autoritățile europene și cele naționale au început să vorbească din ce în ce mai mult despre economisirea energiei.

Recomandările făcute în acest sens de către oficialități se referă la stingerea becurilor sau la a face duș împreună. Chiar dacă și astfel de acțiuni pot fi eficiente, într-o oarecare măsură, haideți să vedem care sunt de fapt cei mai mari consumatori casnici de energie.

Aproximativ 15% din energie este folosită pentru încălzirea apei într-o gospodărie individuală. Acest procent este influențat în mod direct de calitatea centralei temice, de tipul de țevi folosite pentru transportul apei în interiorul locuinței, de calitatea și mentenanța caloriferelor folosite.

Pierderi semnificative de energie se pot înregistra și din folosirea electrocasnicelor. Un frigider amplasat în apropierea aragazului, cuptorului sau unui calorifer, va trebuie să compenseze influențele exterioare de temperatură, printr-o funcționare mai intensă. Totodată, mașina de spălat folosită cu o încărcătură minimă de haine, va consuma aceeași cantitate de energie pentru a spăla o mai puține haine.

Aparatul de aer condiționat poate consuma până la 20% din totalul energiei lunare pe timp de vară. Dacă în încăperea folosită se lasă un geam deschis sau există o diferență prea mare între temperatura setată și cea din exteriorul locuinței, aparatul va consuma în exces și nu va răci eficient.

Becurile cu filament incandescent au o durată scurtă de viață și un consum mare, raportat la eficiența lor. Pot fi înlocuite cu becuri tip LED, care au o durată de viață mult mai lungă și o putere mai mare de iluminare.

Alte cauze pentru pierderea de energie pot fi reprezentate de geamuri sau izolație termică ineficientă, precum și de aparate electronice și electrocasnice vechi sau defecte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here