Arestări și demiteri în cazul azilului din Bărdești

0
149

Autoritățile au luat noi măsuri în cazul azilului din Bărdești, acolo unde controlul unui ONG a descoperit mai multe persoane vârstnice și cu handicap ținute în condiții improprii.

DIICOT a reținut 3 inculpați în acest caz pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și trafic de persoane. ”S-a reținut că, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, în scopul săvârșirii infracțiunii de  trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării. Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.”, mai arată procurorii.

La propunerea DIICOT, Tribunalul Mureș a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile față de toți cei 3 inculpați. ”dispune luarea măsurii arestării preventive fa?ă de inculpatul P. C. I. pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 30.07.2023, până la data de 28.08.2023 inclusiv. În temeiul art. 223 alin.2 Cod de procedura penală, dispune luarea măsurii arestării preventive fa?ă de inculpa?ii P. J. ?i P. F.-T., pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data prinderii acestora. În temeiul art.230 Cod Procedură Penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă.”, se arată pe portalul instanței.

Reprezentanții IPJ Mureș, informează că față de un polițist cercetat în acest caz, a fost luată măsura suspendării din funcție. ”La data de 30 iulie 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureș a fost informat de instanța de judecată cu privire la faptul că, față de un angajat, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile. În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost suspendat din funcție, urmând ca, în funcție de evoluția anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege.”, se arată într-un comunicat de presă.

Nu în ultimul rând, prefectul și subprefectul județului Mureș au fost eliberați din funcție. ”Știm foarte bine că, sub coordonarea prefecților și a subprefecților, s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înțeles, AJPIS controlase acest centru cu o zi sau două înainte și spusese că nu e nicio problemă. (…) În această dimineață am avut o discuție cu vicepremierul și ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, și am dispus eliberarea din funcție atât a prefectului, cât și a subprefectului.”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here